Diverse

Achiziţie de argint coloidal gata preparat vs. procurarea unui generator de argint coloidal

Pe parcursul anului 2013 firma noastră a realizat cu sprijinul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie (ICECHIM) o serie de analize şi determinări pe mai multe mostre de argint coloidal produs în laboratorul nostru. Acestea ne-au ajutat să comparăm, pe de o parte, informaţiile teoretice din literatura de specialitate cu rezultatele obţinute referitoare la structura microscopică a dispersiei de argint, iar pe de altă parte să oferim producătorului german date importante pentru calibrarea generatoarelor de argint coloidal Colloidmaster (CM).

Vom încerca în cele ce urmează să punem în balanţă avantajele procurării de argint coloidal gata preparat cu cele ale achiziţionării unui aparat pentru a produce argintul coloidal acasă. După informaţiile furnizate practic de toţi autorii, eficienţa argintului coloidal este cu atât mai mare, cu cât particulele sunt de dimensiuni mai reduse. Pe durata procesului de producţie, aparatele CM generează particule cu o dimensiune medie de 7–15 nm, însă fenomenul de agregare duce în timp la formarea unor conglomerate de dimensiuni mai mari. Acest fenomen începe să se manifeste practic imediat după producţie.

Pentru exemplificare, am determinat dimensiunea medie a particulelor la aproximativ o jumătate de oră după ce am produs o probă de argint coloidal, concentraţie 10 ppm, cu un aparat CM1000. Diametrul mediu determinat a avut o valoare între 7–9 nm (scala din grafic este logaritmică).

2014 03 07 Fig. 1 Distributia dimensiunii medii a particulelor de argint imediat dupa productie

Fig. 1  Distribuţia dimensiunii particulelor de argint, imediat după producţie

 

Într-un interval de timp de ordinul zilelor, formarea de agregate (clustere) face ca diametrul mediu al particulelor să ajungă la câteva zeci de nm. În fig. 2 de mai jos este evidenţiată dimensiunea medie determinată într-o probă veche de câteva zile. Valoarea medie este ~70-80 nm

2014 03 07 Fig. 2 Proba veche ca atare

Fig. 2  Distribuţia dimensiunii particulelor într-o probă de argint coloidal, veche de câteva zile

 

Aceeaşi probă veche a fost agitată cu ultrasunete timp de 4 minute, rezultatul obţinut fiind, evident, spargerea clusterelor şi micşorarea diametrului mediu al particulelor. Valoarea medie nou obţinută a populaţiei majoritare de particule a fost de ~20 nm.

2014 03 07 Fig. 3 Proba veche ultrasonicata

Fig. 3  Distribuţia dimensiunii particulelor pentru proba veche, ultrasonicată timp de 4 minute

 

Aceste rezultate evidenţiază foarte clar tendinţa de formare a unor conglomerate de particule (agregate/clustere), ceea ce face ca eficienţa unui argint coloidal pur să scadă în timp. Pentru consumatori este important de ştiut că un produs al cărui termen de valabilitate depăşeşte 6 luni de la data fabricaţiei nu mai poate prezenta încredere.

Concluzia care se impune este că, pentru a obţine un argint coloidal de calitate foarte bună şi, implicit, cu eficacitate maximă, metoda optimă este achiziţionarea unui generator, producerea argintului coloidal în funcţie de necesar şi consumarea acestuia  pe cât se poate imediat după producţie.

Atenţie însă: generatoarele de argint coloidal care lucrează cu tensiuni ridicate produc particule de dimensiuni mari. Fabricanţii care pun pe piaţă asemenea aparate încearcă să vină astfel în întâmpinarea dorinţei unor clienţi de a obţine produsul cât mai rapid posibil, lucru care nu este întotdeauna benefic.

Curentul absorbit de electrolit în cazul aparatelor Colloidmaster nu depăşeşte 4 mA, lucru care, chiar dacă prelungeşte procesul de producţie, garantează debitarea de particule având dimensiunea medie de aprox. 7 nm, adică în domeniul de eficienţă foarte mare.

 

N.n.: Determinările au fost realizate prin amabilitatea doamnei Cristina Lavinia Nistor, PhD, senior researcher II – ICECHIM Bucureşti.

 

Fizician G. Opriţă

www.salutifer.ro

 

Înapoi la listă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.