Argint

Argintul coloidal poate fi utilizat ca dezinfectant

La începutul lunii mai 2016 am realizat la Institutul Cantacuzino Bucureşti testarea unui eşantion de argint coloidal produs în laboratorul nostru, având concentraţia de 138 ppm. Am vizat evaluarea activităţii bactericide în conformitate cu standardul european SR EN ISO 1276:2010, prin care se determină dacă un antiseptic sau dezinfectant are sau nu activitate bactericidă şi dacă se poate utiliza în domeniile agro-alimentar, industrial, casnic şi în colectivităţi.  Aceste domenii includ, conform standardului, activităţi de procesare şi distribuţie de produse alimentare (lapte, lactate, carne şi derivate, ouă, peşte, alimente de origine vegetală, produse de panificaţie etc.), restaurante, transport public, şcoli, grădiniţe, magazine, săli de sport, hoteluri, zone ale spitalelor nesensibile din punct de vedere clinic, zone industriale în care se lucrează cu produse farmaceutice, cosmetice şi de igienă corporală etc.

Activitatea bactericidă a fost evaluată pe următoarele patru microorganisme de testare:

  • Staphylococcus aureus
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Enterococcus hirae
  • Escherichia coli (E.coli)

În cadrul testului sunt simulate:

  • Condiţii de curăţenie: prin dizolvarea de albumină bovină pentru utilizări microbiologice şi obţinerea unei soluţii de concentraţie scăzută 0,3 g/l.
  • Condiţii de murdărie: prin dizolvarea de albumină bovină pentru utilizări microbiologice şi obţinerea unei soluţii de concentraţie ridicată 3,0 g/l.

Condiţiile respective le simulează pe cele din activităţile practice.

Activitatea bactericidă – în cazul nostru gradul de adecvare al argintului coloidal de concentraţie 138 ppm pentru utilizare ca antiseptic sau dezinfectant în domeniile enumerate mai sus – este exprimată conform standardului ca o reducere a numărului de microorganisme şi se calculează ca un logaritm zecimal care trebuie să depăşească valoarea 5.

În condiţii de curăţenie, reducerea logaritmică a numărului de microorganisme sub acţiunea argintului coloidal s-a situat între 5,09 – 5,30, depăşind pragul stabilit de standard. Aşadar, în condiţii de încărcare bacteriană scăzută, ARGINTUL COLOIDAL POATE FUNCŢIONA CA DEZINFECTANT.

În condiţii de curăţenie, reducerea logaritmică a numărului de microorganisme s-a situat între 3,73 – 3,94, deci nu a depăşit pragul valoric 5, impus de standard. Este de aşteptat ca o concentraţie mai mare a argintului coloidal să poată depăşi acest prag.

Cu acceptul Laboratorului de Control Calitate de la Institutul Cantacuzino, publicăm aici raportul de testare:

Raport de testare cu watermark_001 Raport de testare cu watermark_002 Raport de testare cu watermark_003

Înapoi la listă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *