Anul acesta Anatolia College din Thessaloniki, Grecia a organizat a V-a ediţie a Conferinţei Anuale de Ştiinţe şi Tehnologie, la care au participat peste 700 de elevi şi studenţi din Grecia, SUA, Bahamas, Bulgaria, România (reprezentată de două eleve din judeţul Cluj), Turcia. Evenimentul a avut o înaltă ţinută academică, au fost prezenţi ca invitaţi speciali profesori de la universităţi de top din Statele Unite, Elveţia şi din Grecia.
Fondat in 1886, Anatolia College, una dintre cele mai prestigioase instituţii de educaţie din Grecia, este o comunitate academică integrată formată din Anatolia Elementary School, Anatolia High School şi The Americam College of Thessaloniki (ACT).
Conferinţa a fost organizată pe mai multe secţiuni: Biologie, Matematică, Fizică, Informatică, Studii umaniste. Elevele Georgeta Pop şi Alexandra Costanţea, de la Liceul Teoretic „Pavel Dan” din Câmpia Turzii, Cluj, au participat la secţiunea: Biologie cu lucrarea: ” Colloidal Siver – Redescovering the Nanotechnology of the Past”. La aceasta secţiune s-au prezentat 37 de lucrări, atât în limba greacă, cât şi în limba engleză. Dintre acestea au fost premiate 10, printre care şi lucrarea lor, obţinand premiul Best Documented Experimental Paper.
La conferinţă au fost prezenţi şi au susţinut discursuri următorii: Athanasios Kostandopoulos, doctorand la Universitatea Yale ş cercetător la diverse institute, Profesor Joseph Sifakis, directorul Centrului de Cercetare din Grenoble, deţinător al premiului Turing, domnul Apostolos Papadopoulos, cercetător la Universitatea din Viena şi MIT, Profesor Constantinos Daskalakis, live de la MIT, Rebecca A. Fong, Consul General la Consulatul American din Tessaloniki, Profesor Robert Johnson, de la Universitatea St. Cloud, Minnesota, Profesor Pericles Mitkas, rector al Universităţii Aristotel din Tessaloniki.
La întoarcerea din Grecia, reprezentantele noastre ne-au mai relatat:
„De asemenea, s-au desfăşurat şi workshopuri pe diferite teme (robotică, inteligenţă artificială, programare, fizică). Noi am participat la Triatlonul de Roboţi, unde am avut ocazia să controlăm nişte roboţi pe un teren de fotbal şi într-un labirint.
Conferinţa a fost pentru noi o experienţă valoroasă, deoarece am văzut în ce constă un asemenea eveniment, ce înseamnă o şcoală privată de prestigiu în Grecia, am putut interacţiona cu elevi şi studenţi străini, am fost în prezenţa unor profesori de la universităţi de top şi, mai ales, pentru că ne-am prezentat lucrarea în limba engleză, putând împărtăşi rezultatele cercetărilor noastre la o conferinţă de ştiinţă şi tehnologie dintr-o ţară străină.”
Bravo fetelor!