Bolile cardiovasculare amenință tot mai multe persoanele tinere și active. Patologiile cardiovasculare reprezintă cauza principală de deces pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Grăsimile sunt incriminate ca fiind o cauză principală a bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, numeroase studii clinice nu au găsit legătura dintre consumul de grăsimi saturate alimentare și patologiile cardiovasculare. Aceste studii ne pot conduce cu gândul că, în încercarea lor de a identifica cauza cardiopatiei ischemice, clinicienii și cercetătorii explorează un teritoriu greșit. Cuprul este un oligoelement esențial care a fost trecut cu vederea în ceea ce privește patologia cardiovasculară. Studiile efectuate pe animale de laborator au demonstrat că deficitul de cupru poate fi responsabil de anumite patologii cardiovasculare sau, administrat în doze biologice, poate îmbunătății considerabil funcția inimii.
În studiile clinice efectuate în ultimul deceniu, carența de cupru a fost asociată cu o creștere a nivelului de grăsime din sânge, creșterea nivelului de glucoză din sânge (hiperglicemia) și hipertensiune arterială. Studiile menționate demonstrează că, în ipoteza lipidică a bolilor cardiovasculare, cuprul joacă rolul cheie declanșator. Cuprul este responsabil de metabolizarea grăsimilor (colesterolului rău), lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL și VLDL). În boala cardiovasculară un alt factor declanșator, dar și de întreținere a patologiei, îl reprezintă fenomenul de stres oxidativ. Cuprul este cofactor de activare pentru componenta enzimatică a sistemului antioxidant de apărare. Deoarece un nivelul sangvin crescut al cuprului poate prejudicia funcția inimii, se recomandă un control strict al aportului de cupru pe cale alimentară.
Dr. Marius Radu