Argint

Efectul inhibitor al nanostructurilor de argint asupra coronavirusului TGEV

În ultima perioadă au apărut în mass-media atitudini negative la adresa eficienţei argintului coloidal ca mijloc de combatere a infecţiilor. Publicăm această scurtă luare de poziţie ca răspuns la ignoranţa sau reaua voinţă a unora care propagă minciuni de pe poziţii fără nicio legătură cu abordarea ştiinţifică sau logică.

Am luat ca referinţă platforma ResearchGATE, dedicată publicării cercetărilor ştiinţifice, la care au aderat până acum peste 700.000 de cercetători din 196 de ţări şi care abundă în studii doveditoare asupra activităţii antimicrobiene a nanoparticulelor de argint. Pentru că subiectul este de actualitate, merită să aruncăm o privire asupra următorului articol ştiinţific, în care sunt prezentate rezultatele unei cercetări realizate în anul 2013 şi finanţate prin programe guvernamentale în China:

https://www.researchgate.net/publication/260194209_Inhibitory_effect_of_silver_nanomaterials_on_transmissible_virus-induced_host_cell_infections

Coronavirusurile aparțin familiei Coronaviridelor, care cauzează în principal infecția tractului respirator superior și a tractului gastrointestinal al organismului gazdă. În cercetarea menţionată s-a studiat in vitro efectul inhibitor al nanostructurilor de argint asupra infecției cu virusul gastroenteritei transmisibile la suine (Tegacovirus, TGEV), un coronavirus care determină o mortalitate foarte mare prin diaree severă la porcine și are astfel un impact major asupra industriei de profil.

Datele studiului au indicat faptul că nanostructurile de argint sunt eficiente în prevenirea infecției celulare mediate de TGEV ca agent virucid sau ca inhibitor al incidenţei virale, iar concluziile prezente pot oferi noi informații despre terapia antivirală a împotriva infecţiilor cu coronavirusuri. De asemenea, s-a demonstrat că există mecanisme prin care nanostructurile de argint inhibă apoptoza celulară indusă de infecția cu coronavirusul TGEV. Mecanismele posibile par să fie corelate cu interacţiunea directă dintre nanomaterial şi suprafaţa virusului, întrucât prezintă eficacitate mai ridicată în cazul nanostructurilor de argint mai puţin stabilizate cu polimeri.

Rezultatele acestei cercetări au pus într-o lumină nouă potenţialul antiviral al nanoargintului, în particular împotriva coronavirusurilor şi mecanismelor prin care argintul nanometric inhibă apoptoza celulară indusă de infecţia cu TGEV.

 

Înapoi la listă

2 comentarii la “Efectul inhibitor al nanostructurilor de argint asupra coronavirusului TGEV

 1. Buna ziua,
  Sunt interesat de acest produs daca este disponibil pe un suport PVC tip folie transparenta pentru ecrane de tip touch display.
  Astept cu mare interes raspunsul dvs.
  Va multumesc anticipat,

  1. Salutifer spune:

   Bună ziua,
   După câte cunoaştem, o serie de aplicaţii pentru producerea unor pelicule cu nanoparticule de argint încorporate există la nivel experimental (pe sticlă, cauciuc sau în soluţii pentru tratarea arsurilor), precum şi în foliile antimicrobiene dezvoltate mai recent. Teoretic se poate realiza şi folie din PVC cu nanostructuri de argint, cu condiţia ca acestea să fie înglobate în materia primă din faza de producţie.
   Chiar dacă producerea unui asemenea material nu intră în sfera noastră de activitate, considerăm foarte interesantă întrebarea dumneavoastră.
   Numai bine.
   Echipa Salutifer

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *