Un nanoprodus dezvoltat de cercetătorii de la ETH Zürich (Elveţia) din argint şi fosfat de calciu acţionează mortal asupra bacteriilor. Ceea ce este interesant în acest caz este faptul că acest efect dezinfectant este provocat şi dozat chiar de către bacterii.
Simone Uhler (ETHZ)
Schema arată efectul autodezinfectant al nanoparticulelor de argint şi fosfat de calciu aplicate pe folia din plastic.
Sursă: grupul de lucru Wendelin Stark, ETHZ
Că argintul acţionează antiseptic şi dezinfectant, este cunoscut de aproximativ 3000 de ani. Din acest motiv, familiile înstărite foloseau acasă tacâmuri din argint, care aveau un efect antibacterian, iar lumea mai săracă folosea metoda introducerii unor monede de argint în vasul cu lapte. Timp de două secole argintul s-a folosit în medicină, înainte ca antibioticele să-i ia locul şi un timp îndelungat a mai fost utilizat doar în medicina alternativă. De la începutul erei nanotehnologiei, acest metal preţios trăieşte o adevărată renaştere în medicină. Aparatele şi protezele medicale, mobilierul de spital sau chiar rufăria pentru spitale sunt îmbrăcate, învelite sau îmbogăţite cu el.
Substratul nutritiv activează mecanismul
Până în momentul acestei comunicări ştiinţifice, nu era posibilă utilizarea punctuală şi dozată a metalului nobil. Acum grupa de cercetători condusă de Wendelin Stark, profesor asistent la Institutul pentru Chimie şi Bioinginerie de la ETH Zürich, a dezvoltat o folie din material plastic acoperită cu argint şi fosfat de calciu, care îndeplineşte aceste condiţii şi, în plus, acţionează autodezinfectant. Combinaţia dintre cele două materiale este, de exemplu pentru bacteria Escherichia coli, de până la 1000 de ori mai mortală decât preparatele convenţionale cu argint pe bază de siliciu. Un factor decisiv pare să fie acela că bacteriile folosesc calciul ca element-suport pentru propriul metabolism. Particulele de fosfat de calciu cu mărimea de 20 – 50 nanometri sunt absorbite de microorganisme ca hrană şi sunt astfel descompuse. În cadrul acestui proces, sunt eliberate mii de particule mici de argint cu dimensiunea de 1 până la 2 nanometri, care au fost aplicate de cercetători pe substratul nutritiv cu calciu.
Din câte se cunoaşte în momentul de faţă, nanoparticulele de argint acţionează în mai multe feluri asupra bacteriilor: ele împiedică transportul de substanţă nutritivă în celulă, atacă membrana celulei şi perturbă diviziunea celulară şi, implicit, înmulţirea germenilor. Încercările cu substanţele-suport fosfat de calciu şi dioxid de siliciu, acoperite fiecare dintre ele cu argint, au arătat în cadrul testelor diferite efecte asupra diverselor tulpini de bacterii. Substanţa-suport fosfat de calciu a avut un randament de până la 1.000 de ori mai intens decât dioxidul de siliciu. Deoarece consumul de fosfat organic de calciu, după cele afirmate de cercetători, a alimentat însă şi bacteriile – fără acţiunea argintului s-ar fi înmulţit în 24 ore cu un factor de ordinul miilor – argintul trebuie să combată nu numai bacteriile deja existente, ci şi pe cele nou formate. „De aceea, efectul este cu atât mai uimitor“, susţine Wendelin Stark.
Scăderea riscului de infecţie
Graţie noului produs, grupul condus de domnul Stark a reuşit să elaboreze un preparat eficient împotriva unei serii de bacterii patogene, care este activ în mod punctual şi în doza corectă numai dacă există o bacterie. Argintul aderent la fosfatul de calciu va fi eliberat numai în cantitatea corespunzătoare, pe care bacteria o consumă din fosfatul de calciu. Această metodă economiseşte costuri, prezintă eficienţă şi este mai puţin solicitantă pentru organismul uman. Produsul este deja fabricat de către firma participantă la faza de dezvoltare, Perlen Converting AG, din Perlen bei Luzern. În cadrul acestui proces, o folie este acoperită cu un strat de nanoparticule de argint şi fosfat de calciu. Folia poate fi utilizată spre exemplu în spitale, la punctele nevralgice din punct de vedere al transmiterii de germeni. Clanţele de uşi, paturile sau instalaţiile sanitare peste care se lipeşte o folie autodezinfectantă pot feri pacienţii de temuţii şi periculoşii germeni patogeni din spitale, care pot duce la complicaţii în urma intervenţiilor operatorii. Ele trebuie să fie înlocuite la anumite intervale de timp, deoarece bacteriile consumă calciul şi, din acest motiv, folia nu are efect pe termen nelimitat.
www.salutifer.ro (după un material de pe portalul pentru chimie organică http://www.organische-chemie.ch/)
DORESC ACOPERIREA TEAVA PPR CU ACEASTĂ SUBSTANȚĂ FAC COMANENDA
Din păcate, noi nu putem livra aceasta deocamdată.
Totuşi, vă rugăm să folosiţi formularul din secţiunea Contact, să ne oferiţi mai multe detalii şi poate reuşim să găsim împreună o soluţie.