Magneziu

Magneziul și astmul bronșic

Magneziul este mineralul capabil să activeze, în corpul uman, peste 300 de sisteme enzimatice implicate în procese fundamentale  precum: producția de energie, sinteza acizilor nucleici (ADN, ARN), sinteza de proteine, reglarea nivelului de glucoză din sânge, reglarea tensiunii arteriale, funcționarea sistemului nervos central, dar și periferic, contracția mușchiului scheletic și multe alte procese. Un efect pozitiv al magneziului, evidențiat în ultimii 5 ani prin studii clinice, este reprezentat de controlul astmului bronșic. Astmul bronșic este o afecțiune respiratorie de natură alergică. Nu se cunoaște cu exactitate cauza declanșatoare a astmului bronșic.

Din punct de vedere istoric, prima descriere a utilizării magneziului în tratamentul astmului bronșic apare citată în anul 1936. Mecanismul implicat în controlul astmului bronșic nu este deocamdată cunoscut, dar deficitul de magneziu este direct răspunzător în declanșarea și întreținerea acestei afecțiuni. Administrarea de magneziu intravenos pacienților astmatici, determină diminuarea simptomatologiei respiratorii (tuse, respirație șuierătoare, respirație greoaie și sacadată) în astmul bronșic de fază acută sau cronică. Un studiu recent realizat în 2017 arată că administrarea concomitentă de magneziu intravenos cu terapia standard scade riscul de complicație la pacienții cu astm bronșic și îmbunătățește actul respirator. Tot studii recente arată că suplimentarea cu magneziu a conținutului din nebulizator nu are efect benefic în terapia astmului bronșic.

Magneziul relaxează musculatura netedă bronșică; de asemenea, poate crește efectul bronhodilatator al produselor farmacologice specifice. Rezumând, magneziul joacă un rol important în terapia astmului bronșic, chiar dacă mecanismul implicat în controlul astmului bronșic nu este pe deplin cunoscut. Studiile clinice  legate de implicarea magneziului în terapia astmului bronșic arată clar o legătură directă și benefică dintre suplimentarea dietei zilnice cu magneziu și îmbunătățirea stilului de viața pentru persoanele astmatice.

 

Dr. Marius Radu

Înapoi la listă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *