Experţii din Hohenstein cercetează pentru prima dată efectele nanomaterialelor din argint asupra mediului
Kilograme de nanoargint utilizate în domenii relevante pentru mediu. Efectele asupra mediului, de ex. într-un sistem de canalizare şi în fose septice, sunt examinate într-un proiect actual de cercetare
Utilizarea nanoparticulelor de argint în diverse obiecte şi situaţii uzuale cotidiene, ca de ex. în articole de igienă, cosmetică, produse alimentare, frigidere, spray-uri de protecţie a plantelor şi, cu precădere, în textile, ascunde un potenţial economic considerabil şi înregistrează o creştere pronunţată. În timp ce Germania utilizează deja peste 1.000 kilograme de nanoargint anual în domenii relevante pentru mediu, despre efectele acestui lucru asupra mediului sunt însă extrem de puţine lucruri cunoscute până în prezent.
Cu scopul de a dovedi lipsa de riscuri a nanoparticulelor de argint în textile, cercetătorii de la Hohenstein Institute din Bönnigheim colaborează cu 16 parteneri din cercetare, industrie şi organisme de reglementare într-un mare proiect de examinare a comportamentului, remanenţei şi efectului particulelor în mediu. Iată şi rezultatele acestor demersuri realizate în cadrul BMBF-Calls „NanoNature: Naturtechnologien für den Umweltschutz (tehnologii naturale pentru protecţia mediului)” pot servi branşei textilelor pentru extinderea competitivităţii, precum şi omului pentru îmbunătăţirea condiţiilor de sănătate şi mediu.
Lucrând sub conducerea managerilor de proiect de la Universitatea din Bremen, cercetătorii de la Hohenstein Institute, în calitate de conducători de proiect parţial, analizează cu răspundere aplicabilitatea practică a produselor în realitate. Prin utilizarea în viaţa cotidiană a produselor textile echipate cu nanoparticule de argint, apare un factor de mediu necunoscut, asupra căruia Hohenstein Institut vrea să aducă lumină în premieră pe sectorul inovaţiilor din industria textilă.
Efectul antimicrobian al nanoargintului, pe care omul îl utilizează deja de secole, printre altele la sterilizarea apei de băut, împiedică în cazul textilelor încărcarea cu germeni patogeni sau care produc mirosuri. Materialele textile echipate în mod corespunzător sunt utilizate în cele mai diverse domenii:
textile medicinale (lenjerie specială pentru persoane suferinde de neurodermatită, halate pentru operaţii, material pentru pansamente), îmbrăcăminte de sport şi de timp liber, îmbrăcăminte de lucru, textile de uz casnic (de ex. pături, perdele), precum şi textile tehnice (de ex. lavete, medii filtrante). În producţia acestora, în timpul fricţiunii la utilizare, în procesul de spălare, precum şi la eliminarea ca deşeu, efectul antimicrobian al argintului se manifestă asupra proceselor din mediul înconjurător. Faptul că microflora din aer, din sol, din sedimente şi din apa freatică nu suferă niciun fel de prejudicii, este ceea ce doreşte să demonstreze şefa de proiect, dr. Claßen: „Acoperim cu acest mare proiect o lacună importantă în cercetarea asupra materialelor textile. Datele obţinute în cadrul proiectului pentru caracterizarea mărimii, formei şi structurii suprafeţei nanoparticulelor de argint constituie importante baze principiale pentru evaluare riscurilor legate de textilelor echipate cu nanoparticule de argint în mediul înconjurător.
Sursa: http://www.pressebox.de