Evenimente

A doua şansă – o istorie din Irlanda

În 1869, Ludovic Napoleon al III-lea a propus un premiu oricui ar fi reușit să găsească un înlocuitor ieftin al untului pentru a fi folosit de forțele armate și de către cei din clasa de jos. Astfel a apărut margarina, un produs care nu a fost niciodată destinat să fie sănătos sau benefic organismului.

„Încearcă să pui margarină și unt în grădină și să vezi care dintre ele e încă acolo după o săptămână”, sugerează Tom Sheehan, un locuitor din Goleen. „Dacă animalele nu o mănâncă și nici muștele nu zboară în apropierea ei, atunci cum poate fi aceasta numită mâncare?”

În ultimii ani, după ce a avut parte de câteva evenimente ce i-au pus în pericol sănătatea, Tom a devenit, la vârstă de 66 de ani, foarte atent la aspectele legate de propria-i sănătate, renunțând la alimente procesate precum margarina și mâncând organic oricând are ocazia. Este genul de om care ar lua autobuzul de la Goleen la Conakilty pentru a cumpăra o lămâie organică. „ Data viitoare când cumperi o pungă de lămâi, verifică-i eticheta”, spune acesta. Pe eticheta de pe punga de lămâi pe care Tom i-o indică lui Mary O’ Brien este scris „tiabendazol” (TBZ), un fungicid și un paraziticid folosit deseori în industria alimentară împotriva mucegaiului și a fitoftorozei la legumele și fructele care urmează să fie transportate sau depozitate pe termen lung. „Am pus câteva dintre aceste lămâi în seră în plin soare pentru mai bine de o lună și nu au avut nici cel mai mic semn de mucegai. Acum spune-mi, cum poate fi așa ceva bun pentru propria-ți sănătate?”, adaugă Tom.

Citricele parcurg un drum lung până când ajung in supermarket și de obicei sunt acoperite cu ceară sau rășină pentru a le menține proaspete și pot fi tratate cu unul sau mai multe pesticide cum sunt: taibendazol, ortofenil fenol și/sau imazalil. Iar citricele nu sunt singurele fructe care sunt acoperite cu chimicale; merele, strugurii, nectarinele și căpșunele sunt doar câteva dintre celelalte fructe afectate.

Multe surse medicale recomandă ca fructele și legumele să fie spălate într-o soluție de apă cu oțet pentru a îndepărta orice urmă de chimicale.

Deși chimicalele menționate anterior nu sunt considerate un pericol de către autoritățile de siguranță alimentară decât dacă sunt consumate în doze mari, Tom nu își asumă nici un risc și a decis să consume cât mai multe alimente organice cu putință. În fiecare dimineață bea un pahar de apă cu lămâie și turmeric (ambele organice, desigur). Unul dintre principalele beneficii pe care le aduce lămâia consumată ca prim aliment dimineața este acela că stimulează activitatea ficatului în eliminarea toxinelor și de asemenea ajută în procesul de digestie. Turmericul este cunoscut pentru efectul său anti-inflamator și anticancerigen iar în India este folosit în medicina tradițională ca remediu împotriva unui spectru de boli și probleme precum tusea, rănile diabetice și reumatismul.

Tom nu a fost dintotdeauna la fel de atent la propria sănătate și stil de viață. În tinerețe a lucrat în comerț, călătorind în jurul lumii, a petrecut câțiva ani în SUA apoi a revenit în Irlanda iar mai târziu s-a implicat în vânzări imobiliare în România. „Obișnuiam să beau ca un pește, să fumez ca un polițist, să mănânc mâncare nesănătoasă și să fac foarte puțină mișcare”, mărturisește acesta. După un anumită perioadă de timp, a suferit un accident vascular cerebral, două atacuri de cord, a fost diagnosticat cu diabet de tipul 2, anevrism și o slabă circulație a sângelui. După o experiență care aproape i-a adus moartea, a fost în sfârșit obligat să fie mult mai atent la stilul său de viață. „Mi-a fost oferită o a doua șansă, pe care am acceptat-o. Acum nouă ani aproape am murit, totul din organismul meu era pe cale să cedeze.  Doctorul de la Bantry Hospital m-a avertizat că dacă mai fumez sau mai beau o singură dată nu se va mai putea face nimic pentru a-mi salva viața.” . Așa că atunci când a fost externat nu s-a mai apropiat vreodată de băutură sau țigări. „Trebuia să înghit vreo 26 de pastile pe zi și arătam de parcă aș fi avut 95 de ani. Mă simțeam îngrozitor”, spune Tom.

Cu ajutorul soției lui, Manuela, și după numeroase cercetări, acesta a început să își schimbe serios alegerile în privința stilului de viață. „Nu a fost prea târziu pentru mine așa că sper ca alții să citească acest articol și să aibă mai multă grijă de sănătatea lor și de felul în care își trăiesc viața.”

Astăzi, Tom nu ia decât o singură pastilă, împotriva convulsiilor, o condiție medicală care crede că a fost cauzată de folosirea în exces a aspartamului, un îndulcitor artificial. Deși este unul dintre cel mai cunoscut substituent al zahărului de pe piață, folosit în orice de la cereale la băuturi răcoritoare, în ultimii ani diverse reclamații au legat aspartamul de mai multe afecțiuni, inclusiv cancerul, convulsiile și scleroza multiplă. „Le mâncam ca pe bomboane”, spune Tom. Siguranța consumului de aspartam a fost cercetată la scară largă de-a lungul anilor și cu toate că experții din toată lumea au fost de acord că acesta nu prezintă nici un pericol, mulți încă nu acceptă o asemenea idee.

Argintul coloidal este un alt produs discutabil dar unul despre care Tom afirmă în mod cert că are beneficii excelente pentru sănătate. Cei ce sunt pentru argintul coloidal susțin că este un antibiotic natural și puternic ce poate preveni infecțiile. S-a afirmat pentru proprietățile sale de „super antibiotic”. Tom îl ia zilnic ca supliment alimentar și spune că se simte foarte bine în urma consumului acestuia. „Nu am mai avut parte de vreo răceală sau gripă serioasă  în ultimii trei ani. La început eram sceptic în ceea ce-l privea până când folosindu-l mi-a dispărut de pe față o zonă care a fost ani de-a rând uscată și solzoasă, iar acest efect m-a convins.”

Argintul coloidal este un supliment alimentar obținut din introducerea unor particule mici de argint într-o soluție de bază coloidală. Se crede că argintul ajută la activitatea sistemul imunitar în lupta împotriva diverselor afecţiuni/agenţi patologici. Studiile științifice au arătat că argintul pur distruge cu ușurință bacteriile. De la tratamentul conjunctivitei sau acneei la vindecarea rănilor și arsurilor până la utilizarea acestuia ca un eficient deodorant sau apă de gură, întrebuințările și beneficiile argintului coloidal sunt multe și variate. Au fost efectuate nenumărate studii pe tema rezultatelor benefice/prielnice ale mai multor minerale coloidale. De exemplu, pentru diabetul de tip II, poate fi folosit un amestec de magneziu, crom și minerale coloidale. Suplimentele coloidale intră direct în celule și au consecințe imediate, din acest motiv fiind mai bune/eficiente decât pastilele.

Fie că afli beneficiile aduse de produse cum sunt argintul coloidal, algele marine sau uleiul de cocos sau te interesezi despre substanțele chimice din mai multe produse cu care intri în contact în fiecare zi, Tom crede în abilitatea de a face alegeri sănătoase cu proprie știință.

„Singurul motiv pentru care am ajuns ca din 26 de pastile pe zi acum să iau doar una este acela că am tot cercetat și le-am tot adresat întrebări doctorilor care m-au tratat. Am avut atâtea probleme de sănătate iar acum nu doar că mă țin pe picioare dar mă simt minunat… sunt momente în care mă cred din nou tânăr. Chiar și puțină cunoaștere asupra acestor aspecte pot avea o influență majoră asupra sănătății tale. Dar nu mă crede pe cuvânt, convinge-te singur.”

Tom își ia argintul coloidal de la o companie din România numită Salutifer care îl distribuie în Irlanda și Regatul Unit. Pentru mai multe informații ne puteți contacta pe site-ul www.salutifer.co.uk sau prin e-mail la contact@salutifer.co.uk sau sunând la 0894153854.

Traducere de Ioana Iacob

Înapoi la listă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *