„Am scăpat lucrurile de sub control în privinţa consumului de antibiotice” spun răspicat medicii specialişti în boli infecţioase.
Într-o ţară în care zilnic, 600 de mii de români iau antibiotic, mulţi după ureche, iar în spitale bolnavii primesc aceste pastile „ca să fie acoperiţi” la infecţii, am ajuns lideri în Europa în privinţa rezistenţei bacteriene. Iar acest consum iresponsabil a dus la apariţia unor bacterii, mult mai rezistente aproape imposibil de tratat.
Un pacient din şapte, care se află în stare gravă la Terapie Intensivă, îşi riscă viaţa. Pentru că poate lua infecţii nosocomiale extrem de periculoase şi rezistente la antibiotic. În plus nici restul pacientilor internaţi nu este ferit de bolile din spitale: unul din 20 poate lua un germene extrem de rezistent. Aceasta este concluzia ultimului studiu făcut de institutul naţional de sănătate publică în 10 spitale.
România a ajuns astfel ţara cu cel mai mare consum de antibiotice din Europa care se traduce şi printr-un nedorit loc de lider european în domeniul rezistenţei la tratamente.
„Asistăm la o situaţie explozivă a rezistenţei bacteriilor la antibiotice, lucrurile au fost scăpate de sub control”, spune doctorul Alexandru Rafila.
S-a ajuns aici şi pentru că românul înghite cu pumnul antibiotice chiar şi atunci când nu e cazul, mai ales că din farmacii primesc uşor pastilele fără reţetă.
În plus, arată acelaşi studiu, doctorii le prescriu celor internaţi antibiotic şi când nu e cazul. Evaluarea consumului de antibiotice arată că, in jumătate din cazuri, utilizarea lor se face pentru profilaxie.
Deşi înainte de operaţie e recomandată o singură doza de antibiotic, potrivit studiului 7 din 10 pacienţi primesc 6 doze timp de trei zile. Ce înseamnă asta pentru bolnav? Risc de a face infecţia cu clostridium, iar la un episod infecţios viitor antibioticul să fie inutil.
„Utilizarea excesivă de antibiotice a dus la un număr mare de infecţii cu clostridium, chiar şi decese. De la 20 în 2010 la 700 în 2013„, spune medicul Gabriel Popescu.
Ţara noastră are acum cod roşu în Uniune în privinţa rezistenţei bacteriene la antibiotice, pentru că avem cel mai ridicat nivel.
Sursa: stirile protv
Bucuresti
19/06/2014
E de dorit sa organizati o dicutie privind rezistenta la antibiotice si despre ceea ce se realizeaza la aceasta ora in Romania. In acest caz, putem sa participam si sa sustinem o discutie privind metodologia de a reduce riscurile de infectie cu germeni rezistenti la antibiotice dar si la posibilitatea de a trata pacienti infectati cu astfel de microbi.
Cu aceasta ocazie, putem prezenta informatii interesante privind cercetarea in acest domeniu din Romania.
In cursul saptamanii viitoare va aparea o brosura editata special in acest scop si care se adreseaza medicilor si farmacistilor si nu numai..
Va rog sa-mi spuneti unde sa trimitem borsura si cu cine putem lua legatura.
Patrascu
Stimate domnule Patrascu,
Va multimim pentru interesul dumneavoastra, care ne si onoreaza. Noi chiar planuim sa organizam o conferinta pe aceasta tema, insa nu am stabilit inca data si nici alte detalii si ne-ar face o deosebita placere sa va invitam sa participati. Va vom anunta dupa ce vom stabili toate detaliile.