De ce suntem atât de îngrijoraţi cu privire la aceste bacterii Gram negative şi ce s-a întâmplat recent?
De mult timp am văzut cum bacteriile Gram negative dezvoltă rezistenţă la antibiotice, dar am găsit totuşi metode de tratare, cu alte antibiotice.
Cu timpul, însă, bacteriile au început să dezvolte rezistenţă la o gamă tot mai mare de antibiotice, chiar şi la cele pe care le păstram pentru cele mai severe infecţii.
Acum, a trebuit să ne îndreptăm atenţia spre arhive şi să recurgem la antibiotice pe care încetasem să le utilizăm din cauza toxicităţii mari.
Ce fac bacteriile? Se ascund? Sunt distrugătoare? Care le sunt armele?
Bacteriile au multe arme pe care le pot utiliza în lupta cu antibioticele. Una dintre cele mai des întâlnite strategii pe care le utilizează este este pur şi simplu distrugerea antibioticelor.
Bacteriile au dezvoltat ceea ce noi numim enzime, adică au capacitatea de a «roade» . Astfel noi introducem antibioticul în organism şi bacteriile dezvoltă o substanţă chimică care îl distruge. De asemenea, bacteriile sunt înconjurate de un perete pe care îl pot modifica în aşa fel încât să prevină efectul antibioticului. În plus, multe bacterii au la dispoziţie mai multe arme proprii pe care le pot utiliza simultan în lupta cu antibioticele. Bacteriile Gram negative, în special, pot folosi toate aceste arme simultan. Însă, ceea ce ne îngrijorează şi mai multe este faptul că ele au capacitatea de a împrumuta arme de la vecini. Mai exact, rezistenţa se poate căpăta prin gene. Aceste gene le pot spune bacteriilor cum trebuie să acţioneze împotriva tratamentelor. Dacă o bacterie devine rezistentă la antibiotice, ea va pune gena rezistentă într-un fragment ADN. Un astfel de fragment poate conţine o mulţime de „arme”, iar el se poate transporta de la o bacterie la alta.
De ce nu avem antibiotice noi care să lupte împotriva acestor infecţii?
Există o varietate de factori care au contribuit la la faptul că nu avem antibiotice noi. Unul dintre aceşti factori. Pe de-o parte s-ar putea să fie faptul că am dezvoltat multe antibiotice simple, iar acum nu mai avem de ales decât să dezvoltăm unele mult mai complicate. O altă realitate este aceea că nu se investeşte foarte mult în acest domeniu. Multe companii au renunţat la dezvoltarea antibioticelor noi din cauză că sarcina este foarte grea şi pentru că se câştigă foarte puţin pentru atât de multă muncă.
(va urma)
Sursa: www.descopera.ro