Diverse

„Super-bacteriile“ care ameninţă lumea medicinei. „Toate operaţiile vor deveni imposibile“

Oamenii de ştiinţă din domeniu medicinei au lansat recent un avertisment privind dezvoltarea unui număr tot mai mare de „super-bacterii” rezistente la antibiotic.

Specialiştii susţin că este necesară găsirea unei soluţii cât mai rapide, întrucât rata de infectare a crescut semnificativ în ultmii ani, fără ca tratamentele moderne să poate face faţă, relatează Daily Mail.

Cel mai sumbru scenariu este acela că în viitor orice operaţie ar putea deveni periculoasă din cauza riscului ridicat la infecţii cu bacterii care nu mai pot fi ucise de medicamente.

Asta pentru că, susţin cercetătorii, organismul uman s-a obişnuit deja cu anumite substanţe antibiotice folosite şi în agricultură, şi conţinute deci de unele produse alimentare.

„Rezistenţa la antibiotice are cauze complexe, printre care şi anumite aspecte ale comportamentului uman la diverse nivele ale societăţii; consecinţele afectează întreaga lume”, a explicat prof. Otto Cars, de la Universitatea din Uppsala.

Astfel, deşi nicio clasă nouă de antibiotic nu a mai fost descoperită din anul 1987, numărul tipurilor de infecţii a crescut extrem de mult.

„Medicina modernă s-a confruntat extrem de rar cu o ameninţare atât de gravă”, a arătat dr. Sally Davies. „Fără antibiotice, începând cu tratamentele pentru operaţiile minore şi până la transplanturi, toate operaţiile vor deveni imposibile. (…) Rata mortalităţii provocată de infecţii în ţările dezvoltate ar putea reveni la valoarea pe care o avea în secolul al XX-lea”, a adăugat aceasta.

Soluţia, spun specialiştii, constă nu doar în descoperirea unei soluţii medicale, dar şi în renunţarea la prescrierea de antibiotice puternice în cazul infecţiilor minore.

Sursa:www.gandul.info– 18.11.2013

Înapoi la listă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *