Sănătate

Un istoric al cercetărilor asupra argintului în medicină

În anul 1861, chimistul englez Thomas Graham (1805–1869) descria diferenţa dintre coloizii ce pot penetra membrane şi precipitatele care nu prezintă această proprietate.
În anul 1869, cercetătorul naturalist francez Ravelin atrăgea atenţia că argintul dezvoltă un efect antimicrobian încă de la dozaje foarte mici.
În anul 1881, ginecologul din Leipzig Carl Sigmund Franz Crede (1819–1892) recomanda prevenirea conjunctivitei la nou-născuţi, o afecţiune foarte larg răspândită care ducea la orbire, prin picurarea de nitrat de argint în ochi. Datorită succesului acestei metode şi lipsei de alternative mai bune, această aşa-numită profilaxie Crede a fost prescrisă legal pentru nou-născuţi. La sfârşitul secolului al XX-lea această metodă a fost discreditată, însă ea se mai foloseşte pe alocuri în spitalele din Germania.
În anul 1893, savantul Von Nägeli (1871–1938) descria proprietatea argintului ca fiind oligodinamic, aşadar cu sensul de „activ în cantităţi mici”. Ea descoperea că o concentraţie de doar 0,0000001 procente ioni de argint este suficientă pentru a distruge germenul Spirogyra care apare în apa proaspătă.
În anul 1910, Dr. Henry Cook descria că anumite metale coloidale sunt foarte eficiente în distrugerea germenilor.
În anul 1919, americanul A. Searle scria în The Use of Colloides in Health and Disease: „Distrugerea germenilor de către anumite metale sub formă coloidală a fost dovedită. Mai era nevoie doar de utilizarea pe oameni, iar acest lucru s-a realizat în numeroase cazuri cu un rezultat uimitor.”
În anul 1924 a fost produs pentru prima dată argint electrocoloidal.
Dr. Robert Becker a cercetat în anii ’70 efectul argintului coloidal asupra proceselor electrochimice din corp. El a constatat pentru prima dată şi un raport între argint şi afecţiunile cancerigene.
În anul 1976 a apărut cercetarea lui Fumio Shimizu et al., de la Department of Microbiology, Tohoku University, Sendai, Japonia, asupra dezactivării diferiţilor viruşi de către soluţia de nitrat de argint: Specific Inactivation of Herpes Simplex Virus by Silver. Nitrate at Low Concentrations and Biological Activities of the Inactivated Virus. Această cercetare permite doar o generalizare minoră asupra argintului coloidal.
Argintul deţine un loc foarte important în chirurgie, de exemplu în conectarea vaselor cerebrale sau închiderea defectelor de pe calota craniană (chirurgia plastică Heidenhain). Eficacitatea argintului a fost cercetată intens cu precădere la începutul secolului al XX-lea de către numeroşi oameni de ştiinţă, care şi-au publicat rezultatele în reviste medicale de renume, cum sunt Lancet, Journal of the American Medical Association şi British Medical Journal.

(Argintul coloidal, antibioticul sănătos pentru om şi animale)

Werner Kühni, Walter von Holst
Kolloidales Silber, Das gesunde Antibiotikum für Mensch und Tier

Foto: Anthony, Pexels

Înapoi la listă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *